Energiezuinig & groen wonen anno 2020

Duurzame voordelen

Energiezuinig & groen wonen anno 2020

Eigentijds wonen in Ven&Heide
Alle woningen zijn nul-op-de-meter. De energie voor de woning wordt opgewekt via zonnepanelen op het dak. Dat is goed voor het milieu en je portemonnee. Zo krijg je korting op je hypotheek bij de aankoop van een NOM-woning en valt bovendien de energierekening lager uit bij een gemiddeld verbruik. Dat komt omdat de woning voor een groot deel zelfvoorzienend is. De woning is namelijk voorzien van een warmteterugwinsysteem. Lucht wordt daarmee de woning ingevoerd en weer afgevoerd in keuken, toilet en badkamer. De toegevoerde lucht wordt voorverwarmd en gefilterd voordat het de vertrekken in komt. De toegevoerde verse lucht voelt bijna hetzelfde als de kamertemperatuur. Dat zorgt voor een combinatie van hoog comfort en energiezuinigheid.

Lagere energie rekening

Nul-op-de-meter

Wat betekent nul-op-de-meter precies?

}

De woningen krijgen een zeer gebruiksvriendelijke installatie die volledig in de eigen energiebehoefte voorziet. Een NOM-woning betekent niet dat je geen rekeningen ontvangt. De maandelijkse rekening valt echter fors lager uit bij gemiddeld energieverbruik.

Hoeveel geld bespaart nul-op-de-meter mij?

}

De energie voor de woning wordt opgewekt via zonnepanelen op het dak. Een energierekening van slechts enkele tientjes per jaar of zelfs een rekening van nul euro is eenvoudig te realiseren, dit is afhankelijk van jouw energieverbruik in de woning.

Warmteterugwinsysteem

Hoe werkt een duurzame installatie?

}

De duurzame installatie onttrekt warmte of koude uit de bodem en brengt deze op de gewenste temperatuur. Afhankelijk van de ingestelde temperatuur kiest de duurzame installatie automatisch voor verwarmen of koelen. Dit gebeurt via de vloerverwarming waarmee de woning op comfortabele temperatuur wordt gebracht.

Hoe draagt de warmtepomp bij aan de verwarming van mijn woning?

}

Met een warmtepomp is de temperatuur van de afgegeven warmte in de woning aanzienlijk hoger dan de temperatuur van de opgenomen warmte (uit de bodem). Van de warmte die de warmtepomp aan de vloerverwarming afgeeft, is het grootste deel afkomstig uit de bodem en het overige uit de elektriciteit die de warmtepomp gebruikt.

Wat zijn de voordelen van vloerverwarming?

}
  • Optimale indelingsmogelijkheden door afwezigheid radiatoren.
  • De gehele woning heeft een gelijkmatige temperatuur.
  • Minder luchtbeweging, dus minder beweging van stofdeeltjes in de woning.

Hoe draagt de warmtepomp bij aan de koeling van mijn woning?

}

Een warmtepomp biedt de mogelijkheid om de woning in de zomermaanden te koelen naar enkele graden lager dan de buitentemperatuur. Dit gebeurt via de vloerverwarming, waar de warmtepomp koel water doorheen pompt. Het systeem heeft dus niet de eigenschap of de werking van een airconditioning en de koeling zal niet als zodanig worden ervaren.

Hoe draagt de warmtepomp bij aan warm tapwater?

}

Je warme water is opgeslagen in een boiler, die is aangesloten op de warmtepomp. De warmtepomp zorgt dat het water in de boiler wordt opgewarmd tot ruim 60 graden. Als er warm water uit het boilervat is gebruikt, vult de warmtepomp gedurende de nacht het warme water in de boiler weer aan.

Hoe werkt de ventilatie met WTW?

}

Het aangename klimaat in de nul-op-de-meter-woningen is tevens te danken aan de ventilatie met warmteterugwinning (WTW). Hierbij wordt mechanisch de lucht de woning ingevoerd en mechanisch afgevoerd in keuken, toilet en badkamer. De toegevoerde lucht wordt voorverwarmd en gefilterd voordat het de vertrekken in komt.

Zonnepanelen

Hoe werken de zonnepanelen?

}

De zonnepanelen liggen op het dak van je woning, op dat deel waar de zon het vaakst schijnt. De panelen vangen de licht- en zonne-energie op en zetten deze, met behulp van omvormers en bedrading, om in elektriciteit. De opgewekte stroom wordt direct gebruikt of aan het elektriciteitsnet geleverd.

Wat is er bijzonder aan zonnepanelen?

}

Bijzonder aan de nul-op-de-meter-woningen is dat ze in hun eigen energie voorzien. Deze energie wordt opgewekt via zonnepanelen op het dak. Dat is goed voor het milieu én jouw portemonnee!